Yoga en Oordelen

Yoga in Toscane

In de eerste week van juli hebben mijn vrouw en ik deelgenomen aan een Yoga week in Italië, Toscane. De verwachting was groot, want we nemen al drie jaar deel aan de Yoga avonden en het bevalt ons uitstekend. Na elke sessie voelen we ons heel ontspannen en ons denken over bepaalde zaken is langzamerhand veranderd. We hadden ons aangemeld bij het yoga instituut www.yoga-surya.com, bij de eigenaren Rob en Ria. En nu gingen mijn vrouw en ik een volle week aan de gang met Yoga met nog 12 deelnemers, hoe zou dat zijn?

2000px-Lotus_position.svg_-1

Geweldige Yoga

Ik kan je zeggen dat het een geweldige week was. De yoga- en meditatiesessieswerden begeleid door Ria en Rob en Elvira begeleidde ons bij het maken van aquarellen. Zij hebben ontzettend hun best gedaan om er een inspirerende en

leuke week van te maken. En dat is gelukt. Naast het feit dat we spiritueel bezig waren vierden we ook vakantie. Het huis waarin met de groep mensen zaten paste helemaal in het Toscane plaatje. En daarnaast bezochten we diverse plaatsen in de buurt van Florence en uiteraard Florence zelf.

 

Leven in een bubbel

Het gevoel dat ik in juni had tijdens het evenement Alp D’HuZes –te leven in een bubbel – bekroop me in deze Yogaweek weer. Even uit de hardheid van onze maatschappij, even weg van de berichtgeving op de televisie en internet en andere media. We kregen de gelegenheid om naar binnen te gaan; om uit ons hoofd te komen. En

dit, in combinatie met het vakantiegevoel, maakte dat ik het gevoel had in een wereld te leven waar ego en prestatie even niet het belangrijkste waren.

 

Ik wil niet oordelen

Eind goed, al goed? Nou, niet helemaal. Ik realiseerde me dat ik voorafgaand aan de Yogaweek opnieuw stoeide met oordelen. Ik betrapte mezelf op verschillende

momenten waarop ik oordeelde. Over van alles en nog wat. En zelfs in de Yogaweek hield dat niet op. Weer een oordeel over dit en weer een oordeel over dat. Het viel me steeds meer op en het gaf mij geen prettig gevoel. Waarom moest ik iets vinden van iets of iemand? Was ik zo ontevreden over mezelf? Zelfs de kennis ‘dat er het een en het ander is’ in plaats van ‘of’ kon mij niet helpen. Ik bedacht me hoe ik dit kon inperken.

 

Uit het oordelen

Ik nam me voor om bij ieder oordeel waar ik me bewust van was tegen mezelf te zeggen ‘hou het bij jezelf’. Dat was voor mij een aanwijzing dat ik aan het oordelen was over dat andere, of die ander en dat ik de gedachte bij mezelf mocht houden. Terug naar mezelf, naar binnen. Door in te ademen en uit te ademen. En daarmee het oordeel te laten oplossen. Dus in plaats van te zeggen dat ik niet wil oordelen geef ik mezelf een concrete instructie en werk ik met de adem (en die is al van mij). Bij het inademen adem ik naar het oordeel toe en bij het uitademen laat ik het oordeel los. En dat werkt voor mij goed.

 

Oefenen door te ademen

Ik zal de komende periode veel oefenen met het naar binnen gaan en mezelf te instrueren. Ik zal bij mezelf te blijven zodra ik me bewust wordt van een oordeel. Ik zal gebruik maken van mijn ademhaling. Vind het eerlijk gezegd nog leuk ook om zo bezig te zijn en de oordelen te zien verdampen. Ligt nog wel een uitdaging om anderen die dit nog niet doen of kunnen, niet te veroordelen. Ha! Na zoveel jaar mag ik bezig zijn met mezelf en mag ik in het hier en nu (weer) aan de slag. Nooit te oud om te leren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s