Voorbereiding op een presentatie 

Waarachtigheid in 25 minuten!

Ik word regelmatig gevraagd om mee te werken aan bijeenkomsten, meestal in de rol van acteur of dagvoorzitter. Deze keer was het anders. Een relatie van mij vroeg me als gastspreker voor een bijeenkomst die hij organiseerde. De bijeenkomst was in het kader van zijn eigen afscheid – in de rol van directeur van een bedrijf – en de start van zijn ‘nieuwe’ leven als trainer en coach. Hij was bezig dit te organiseren voor zo’n 150 gasten. Hij vroeg mij iets te vertellen over mijn thema waarachtigheid. Volgens hem sloot het prima aan bij wat hij tijdens zijn afscheid wilde delen. Hij had inmiddels een andere spreker geregeld en een gastheer en een demonstratie geregeld van een drone. En dat allemaal in een geweldige omgeving! Vanaf dat moment ging ik een presentatie bouwen (in Prezi). Ik had 25 minuten om mijn verhaal te vertellen. En het leuke is dat mijn verhaal zich vanaf dat moment begon te vormen. Uiteraard wist ik al precies wat ik bedoelde met waarachtigheid en was ik er zelfs al over aan het schrijven. Maar het verhaal vertellen in 25 minuten aan een groep van 150 mensen was wel even wat anders. Wat een kans om mijn eigen verhaal te bouwen, wat een kans om het woord van waarachtigheid te verkondigen. De eerste versie van de presentatie was snel klaar. Daarna ging ik het verhaal hardop aan mezelf vertellen…

Leren van de meester, leren van Bas Mouton

Inmiddels heb ik versie nummer 14 gereed. En die is goed. Die past bij het verhaal dat ik wil vertellen en ik heb mijn darlings omgebracht (‘kill your darlings’ betekent het schrappen van zaken die je eigenlijk ook wilt vertellen, maar waar geen tijd /ruimte voor is). Bij het houden van de aandacht van een grote groep is meer nodig dan een goed verhaal. Het gaat om de manier waarop je het een en ander neerzet, de volgorde en de intonatie, de manier waarop je staat, praat, kijkt, beweegt, etc. De workshop en het boek ‘Magie in al je communicatie’ van Bas Mouton hebben mij hierin erg geholpen. En uiteindelijk weet ik dat ik het op mijn manier zal doen, zonder na te denken en te voelen. Ik weet dat ik in balans zal zijn, mijn talenten zal inzetten en waarachtig zal doen waar ik voor bestemd ben. En natuurlijk vind ik het ook spannend. En dat zal mij helpen om scherp te blijven. Uiteraard wil ik het beste voor het publiek neerzetten. Maar wat is het beste? Is waarachtig het beste? Weet het publiek wat ik ga vertellen en hoe? Nee, zij weten alleen dat ik er zal zijn, maar ze kennen mij nog niet. Dus alles wat ik vertel is niet goed of fout. Het is wat ik vertel. Belangrijkste wat mij betreft is dat ik de boodschap goed zal overbrengen, dat het beklijft en dat de mensen er opvolging aan geven. Of er tenminste op een later tijdstip nog eens over nadenken en mogelijk alsnog opvolging geven.

 

Even stilstaan bij waarachtigheid

Ook belangrijk is dat de mensen bereid zijn om even stil te staan in de huidige hectiek en bewust willen worden van de patronen waarin ze terecht zijn gekomen en welke rol overtuigingen (vanuit het verleden) spelen. Naar mijn idee is dit belangrijker dan ooit, willen we met z’n allen een beetje normaal met en naast elkaar kunnen leven. Tja, ik kan niet meer anders dan mijn boodschap verspreiden, ben niet voor niets ambassadeur van de waarachtigheid!

Definitie waarachtigheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s