Ik ben wie ik ben en ik verander toch niet!

Ik schrijf momenteel mijn volgende boek met de titel ‘Ik ben wie ik ben en ik verander toch niet!’. In de afgelopen jaren heb ik als manager, coach, trainer en acteur zoveel voorbeelden gezien van mensen die niet (willen) veranderen. Waar ik in geloof is dat mensen alleen maar dichter bij hun waarachtige-ik, bij hun eigen waarachtigheid kunnen komen.

Bij waarachtigheid spelen het hoofd, buik en hart een belangrijke rol. Als mensen hun hoofd (alle moetens) en buik (alle verlangens) kunnen balanceren op hartniveau, dan kunnen ze dingen liefdevol en met passie doen. Het doen is gekoppeld aan wat mensen kunnen, welke talenten zij hebben meegekregen bij hun geboorte. De talenten mogen in de loop van de tijd worden herkend en worden vervolmaakt tot sterke punten. Als je deze sterke punten inzet vanuit een liefdevolle benadering naar jezelf (hoofd en buik verbonden op hartniveau) dan ontstaat er kracht. En kracht geeft een gevoel van macht (hier bedoeld als ‘ik ben bij machte om …’). Dat versterkt het zelfvertrouwen van mensen en zorgt tegelijkertijd dat mensen bezig zijn met dingen die ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen. En als ze geluk hebben dan raken ze daarbij in een toestand van flow.

epke

Mooi voorbeeld is Epke Zonderland, de beroemde turner die in 2012 olympisch goud pakte. Tijdens het interview na zijn fabuleuze prestatie vroeg de journalist wat er door hem heen ging tijdens de oefening en Zonderland antwoordde letterlijk dat hij dat niet wist, hij was in flow. Ik voelde de tranen opwellen in mijn ogen; wat was deze man waarachtig!!!

Hoe mooi kan het zijn dat je jouw talenten en die van de mensen om je heen mag (laten) ontwikkelen naar sterke punten en dat ze deze met hun gebalanceerde hart kunnen verbinden. En dat zij vervolgens vanuit kracht hun leven invullen, met passie en zelfvertrouwen. Dan ontstaat er magie, vanuit waarachtigheid!

Helaas zien we in veel organisaties het tegenovergestelde met managers die nog steeds focussen op de negatieve punten van mensen en kom ik dagelijks mensen tegen die eigenlijk niet eens (meer) weten van het bestaan van hun waarachtige-ik. En dan doen ze maar iets. Ze dobberen zoals Daniel Goleman het ooit noemde. En hoe zonde is dat?! Want je laat een aantal talenten liggen omdat je ze niet kent, of dat je niet weet hoe je ze sterker kunt maken. Of je doet niets omdat je niet durft. Hoe dan ook, niet leven vanuit je waarachtige ik is zonde. En ik zal in mijn boek zo duidelijk mogelijk opschrijven hoe jij wel bij je waarachtige ik kunt komen. Hoe je te maken krijgt met jouw ego-ik en welke uitdagingen je mag aangaan. Waarbij ik op voorhand zeg dat het je niet zal komen aanwaaien. Je zult liefdevol aan de bak moeten willen :).

Later!

John

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s