Laten we er een keer even niets van vinden!

Mijn zoektocht van dit moment is proberen om eens niet te oordelen. Ik worstel er inmiddels dagelijks mee. In het verkeer, als ik naar de televisie kijk of met andere mensen contact heb. Telkens betrap ik mezelf op een oordeel. Als counsellor kan ik dit mechanisme gemakkelijk onderdrukken, want als counsellor ben ik vooral aan het snappen wat de ander vertelt.

Door bewust bezig te zijn met het niet willen oordelen gaat het me steeds vaker beter af. Ik weet niet of ik het ooit zal kunnen uitzetten. Ik merk wel dat het me helpt om ruimte te maken voor andere dingen in mijn hoofd. En om mijn energie niveau hoog te houden. Want telkens als ik oordeel over iets of iemand, dan voel ik een energielek(je). Ik wil dat niet. Als consultant wil ik voor mezelf een goed beeld vormen van een situatie en probeer ik te kijken naar de feiten en luister ik ook naar mijn gevoel. ‘Wat voel ik bij dit verhaal en de feiten die ik hoor?’ Dan realiseer ik me dat ik daarna toch weer aan het oordelen ga en ben ik eigenlijk terug bij af, terwijl ik er een keer niets van wilde vinden!

DMthumb

Tijdens mijn vakantie in Vietnam las ik het boek ‘De kracht van het goede – De toekomstvisie van de Dalai Lama’. Hierin staat heel mooi [..] verwoord hoe je onderscheid kunt maken tussen de persoon zelf en wat de persoon doet. Mijn interpretatie van deze theorie is dat ik naar iemand kan kijken met mededogen – als mens zijn we met elkaar verbonden – terwijl ik het ondertussen niet eens ben met wat die persoon doet of zegt – met mededogen. Dat voelde voor mij als een passende compromis! En met veel oefening gaat me dat steeds beter af. Ik zie iemand iets doen (iemand doet op televisie een uitspraak over een onderwerp). Ik kijk, luister er naar en denk bij mezelf ‘als persoon gun ik je het beste, maar deze mening keur ik af’. Hiermee maak ik dus onderscheid door niet over de persoon zelf te oordelen, maar alleen te oordelen over het gedrag. Daarmee is het voor mij goed. Soms sla ik het oordelen over het gedrag ook over en dat alles bij elkaar scheelt me veel energie. En bijkomend voordeel is, dat ik tegenwoordig scherper kan inzoomen op de gebeurtenissen (bijvoorbeeld, de uitspraken van iemand) en mezelf niet laat afleiden door wat ik van die persoon vind. Ik denk dat deze benadering ook binnen teams kan helpen. Door elkaar te respecteren als persoon en apart te kijken naar wat iemand doet.

Waar het mij overigens nog niet lukt, is als ik naar een voetbalwedstrijd kijk van ons nationaal elftal. Dan val ik terug in primaire reacties die zelfs voor een neanderthaler ver gaan. In alle eerlijkheid; dat ga ik niet veranderen. Dat patroon van op de bank zitten en roepen dat het allemaal waardeloos is (september 2015) of geweldig (juli 2014) hou ik lekker in stand. Dan wint mijn oergevoel en vind ik er absoluut iets van! Dat is dan mijn bewuste keuze.

Laat me weten hoe dat voor jou werkt.

Hartelijke groet,

John

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s